ARCLK 2Ç23 Bilanço Analizi | ARÇELİK A.Ş.

    • 25.07.2023 / Borsadirekt Yazarı

    ARCLK 2Ç23’de genel piyasa beklentisinin altında %90,2 artışla 492 mn TL ana ortaklık karı açıkladı. Şirketin geçtiğimiz çeyrek olan 1Ç23’e göre ise ana ortaklık karının %54,2 düşüş gösterdiğini takip etmekteyiz.

    Şirketin satışları ise 2Ç23’de önceki yılın aynı dönemi olan 2Ç22’ye göre %45,3 artış gösterirken, önceki çeyrek olan 1Ç23’e göre ise %17,7 artış gösterdiği görülmektedir. Şirketin satışlarının maliyeti ise 2Ç22’de satışlarının %70,4’üne 1Ç23’de %68,9’una tekabül ederken, bu rakamın 2Ç23 itibariyle %68,1’e gerilediği görülmektedir. Öyle ki hem çeyreksel hem de yıllık bazda SMM’de gerçekleşen oransal azalış olumlu olarak görülebilir. Şirketin brüt kar marjı yıllık bazda %31,9 artış gösterirken, FAVÖK marjı ise %10,8 artış gösterdi. FAVÖK marjındaki artışta azalan lojistik maliyetleri sayesinde düşen operasyonel giderler ve artan satış oranlarının etkili olduğu görülüyor. Net İşletme Sermayesi/Satışlar oranı 24 4 olarak gerçekleşirken,  kaldıraç, olumsuz kur çevrim etkisine karşın FAVÖK iyileşmesi sayesinde 2 45 x’e geriledi.

    Türkiye'deki güçlü adetsel büyüme fiyat artışları TL'deki değer kaybı ve inorganik gelir katkısının etkisiyle net satış gelirlerinde yıllık 45 lik artış gerçekleşti Organik olarak yıllık gelir büyüme si 38 oldu Çeyrek lik bazda ise gelir artışı 18 olarak gerçekleşti. Afrika ve Orta Doğu'dan elde edilen gelirler, zayıf talep sebebiyle 2Ç23 de Euro bazında yıllık yaklaşık 25 daraldı. 2023'ün ilk çeyreğinin ardından Güney Afrika'da tüketici talebindeki daralma yavaşladı, ancak talepte hala devam eden zayıflık var Defy Haziran 2023 itibarıyla güçlü pazar liderliğini sürdürdü. 2Ç23 de daha düşük adetsel satışlara rağmen, Beko Egypt'in geliri, fiyat artışları sayesinde EUR bazında yıllık yaklaşık 29 arttı. 2022'nin ilk dört ayına kıyasla Mısır’da beyaz eşya pazarı orta tek haneli yüzde oranında daraldı Beko bu dönemde yurt içindeki pazar payını hem adet hem de değer bazında artırdı.

    Pakistan'da net satışlar, tüketici talebini ve pazar büyüklüğünü olumsuz etkileyen olumsuz ekonomik koşullar nedeniyle daralan adetlere bağlı olarak, PKR bazında yıllık yaklaşık 23 oranında azaldı Euro cinsinden net satışlar, PKR'nin değer kaybının devamı sebebiyle yaklaşık 48 oranında daraldı. Bangladeş'te net satışlar, buzdolabı, TV, çamaşır makinesi ve klima gibi ana ürünlerdeki adetsel büyüme ve fiyat artışları sayesinde 2 Ç 23 'te BDT bazında yaklaşık 34 oranında arttı BDT'nin EUR karşısında daha fazla değer kaybetmesine rağmen, net satışlar 2 Ç 23 'te EUR cinsinden yaklaşık 9 arttı.

    Metal hammadde fiyatları, azalan küresel talep ve azalan enerji ve girdi maliyetleri nedeniyle hem çeyreklik hem de yıllık bazda geriledi. Türkiye özellikle çelik ürünlerine yapılan vergi artışları depremden sonra talepteki ani artış ve arzdaki düşüş nedeniyle metal hammadde fiyatlarında daha önemli bir artış yaşadı.

    2Ç23 de plastik hammadde fiyatları, azalan talep, azalan enerji ve nakliye maliyetleri sonucunda hem çeyreklik hem de yıllık bazda geriledi. Azalan maliyetler ve iyileşen OPEX/Satışlar sayesinde FAVÖK marjı artışı SNA, artan yatırım harcamaları ve işletme sermayesi nedeniyle baskı altında görünüyor.

    Şirketin 2023 yılsonu Beklentileri ise şu şekildedir:

    • Türkiye Hasılatı: ~60% Büyüme
    • Uluslararası ~60% Büyüme ~( ~(--) 2% ile ~+2% arasında
    • FAVÖK Marjı: ~10.5%
    • İşletme Sermayesi/Satışlar: <25%
    • Yatırım Harcamaları: ~300 milyon Euro

    Takip ettiğiniz tüm şirketlerin detaylı şirket kartlarına ulaşmak için tıklayabilirsiniz.