FED Yansımaları | 03.05.2023

    • 04.05.2023 / Borsadirekt Yazarı

    ABD'de Federal Açık Piyasa Komitesi, piyasa beklentilerine paralel olarak politika faiz oranında artırıma 25 baz puan ile devam etti. Böylelikle FED fonlama faiz aralığını 5,00 – 5,25 seviyesine yükseltti ve 16 yılın en yüksek seviyesine yükseltmiş oldu.

    FED bilançoyu planlandığı gibi azaltmaya devam edeceklerini yinelerken, daha sıkı kredi şartlarının ekonomi üzerinde baskı yaratmasının büyük olasılık olduğuna vurgu yapıldı. FED Başkanı Powell karar sonrası yaptığı basın toplantısında; Faiz artırımlarının durup durmadığının yanıtının Haziran toplantısında belirleneceğini ve faiz kararının toplantıdan toplantıya verileceğini belirtti. Resesyon olasılığını masadan kaldırmadığını belirten Powell, olası bir resesyonun ılımlı olacağına vurgu yaparken, yükselen faiz oranlarının konut sektörü ve yatırımlar üzerindeki etkilerinin takip edildiğini ifade etti.

    Özellikle Mart ayında başlayan bankacılık krizinde özellikle yer alan üç bankanın olduğunu belirten Powell, bu bankaların tamamının tasfiye edildiğini belirtti. Diğer taraftan faiz artırımlarına ara verilmesinden bahseden politika yapıcılarında olduğunu ama sayılarının azınlıkta olduğuna değinildi. Faiz indirimleri için ise çok erken olduğunu belirten Powell son aylardaki istihdam kazanımlarının güçlü olduğunu ancak enflasyonun yüksek olmaya devam ettiğini yineledi.

    ABD faiz vadeli kontratları Fed'in Eylül ayında faiz indirimine başlayacağını fiyatlarken, önümüzdeki FOMC toplantısı ise 13 – 14 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek.