MACD İndikatörü nedir? Nasıl kullanılır?

    • 04.04.2023 / Borsadirekt Yazarı

    MACD nedir?

    MACD (Hareketli Ortalamaların Uyumu/Uyumsuzluğu), hareketli ortalamaların birbiri ile yakınlaşması veya uzaklaşması ile elde edilen finans piyasaların teknik analizinde kullanılan son derece popüler bir trend göstergedir. MACD kısaca hareketli ortalamaların birbirinden uzaklaşması veya birbirine yakınsaması ile oluşan bir momentum göstergesi olarak da kullanılmaktadır. Bu teknik gösterge, ister yükseliş ister düşüş olsun, yeni bir trendi gösteren hareketli ortalamaları belirlemek için kullanılan bir araçtır.

    MACD nasıl hesaplanır?

    Kısa vadeli ve uzun vadeli hareketli ortalamaların nasıl birbirine yaklaştığını , birbirinden uzaklaştığını  ve birbirini kestiğini açıkça göstermektedir. MACD, kısa vadeli üstel hareketli ortalamaların uzun vadeli üstel hareketli ortalamalarla değişen ilişkisini yansıtır.

    MACD'yi hesaplamak için kullanılan denklem aşağıdaki gibidir:

    (12 günlük EMA – 26 günlük EMA) = MACD

    MACD Sapmasını hesaplamak için kullanılan EMA'ları(Üstel Hareketli Ortalama) oluşturmak için genellikle 12 günlük ve 26 günlük dönemler için kapanış fiyatlarını kullanır. Bunu takiben, MACD çizgisinin kendisi için 9 günlük bir hareketli ortalama, bir piyasanın ne zaman dönebileceğini aydınlatmaya yardımcı olacak sinyal çizgisi olarak hizmet etmesi için göstergenin yanında çizilir.

    Yukarıdaki grafikte, MACD çizgisini, sinyal çizgisini ve ayrıca 9 günlük hareketli ortalama ile MACD arasındaki farkın bir temsili olan MACD histogramını açıkça göstermektedir. MACD Osilatör çizgisi 9 günlük ortalamanın (sinyal çizgisi) üzerine çıktığında, histogram pozitif olarak okunur (MACD penceresinin sağ tarafında belirtilen sıfır çizgisinin üzerinde). Tersine, MACD sinyal çizgisinin altına düştüğünde histogram negatiftir.)

    MACD göstergesi üç bileşenden oluşur:

    1.            İki hareketli ortalama arasındaki farkı temsil eden MACD Çizgisi .

    2.            MACD Hattının hareketli ortalaması olan Sinyal Hattı .

    3.            MACD Hattı ile Sinyal Hattı arasındaki mesafenin grafiksel bir temsili olan Histogram .

    1.Sinyal Hattını Geçmek

    MACD çizgisi ile sinyal hattının geçişleri, göstergenin temel sinyallerinden biridir. Sinyal çizgisi, daha önce belirtildiği gibi, MACD çizgisinin kendisinin 9 günlük hareketli ortalamasıdır. Sinyal çizgisi, yukarı ve aşağı yönlü MACD dönüşlerinin görülmesini kolaylaştıran osilatörün hareketi için tahmini bir değerlemedir.

    Bir yatırımcı, MACD yukarı yönlü döndüğünü, sinyal hattını geçtiğini ve devam ettiğini veya üzerinde kaldığını gördüğünde, bir yükseliş geçişi meydana gelmiş demektir. Bu, menkul kıymetin fiyatının yükseldiğinin bir işaretidir.

    MACD sinyal hattını geçtiğinde tam tersi doğrudur. Bu bir düşüş geçişidir ve Osilatör sinyal hattının altına düşmeye devam ederse, ayıların(satıcıların) kontrolü ele geçirdiğinin net bir göstergesidir. Düşüşün dikliğine ve düşüşün devam ettiği gün sayısına bağlı olarak, birçok yatırımcı önemli miktarda değer kaybı yaşamadan önce satmayı tercih edebilir. Bu aynı zamanda, bilgili yatırımcıların, boğa (yükseliş) piyasası geri döndüğünde potansiyel altında olan düşük değerli menkul kıymetleri almaları için harika bir zamandır.

    2.Hareketli Ortalama Sapma

    MACD, analistler tarafından fiyat hareketinden sapma belirtileri için sıklıkla izlenir. Fiyat yeni bir yüksek seviyeye yükselmeye devam ettiğinde, ancak MACD aynı şekilde yükselmediğinde, bunun yerine aşağı yönlü döndüğünde. Fiyat eylemindeki sapma, genellikle yaklaşan trend değişikliğinin bir işareti olarak yorumlanır. Aslında, birçok yatırımcı, MACD'yi yalnızca olası bir trend değişikliği göstergesi olarak kullanır ve  fiyat hareketinden bu tür bir sapmayı izler.

    3.Alt çizgi

    Sinyal hattı aşırı yüksek veya aşırı düşük noktalarda geçtiğinde, harekete geçmeden önce dikkatli olmanız gerekmektedir. Benzer şekilde, bir geçit sığ görünüyorsa veya yukarı veya aşağı hareket ediyor gibi görünüyorsa yine aynı şekilde aceleyle hareket etmemekte fayda var.Temel bir menkul kıymetteki oynaklık aldatıcı olabilir ve MACD'nin alışılmadık şekillerde hareket etmesine neden olabilir.

    Her şeyde olduğu gibi, MACD'yi uygulamaya koymak aşırı veya alışılmadık dalgalanmalar söz konusu olduğunda alacağınız kararları netleştirmenize yardımcı olacaktır.

    Siz de risk almadan MACD indikatörünün kullanımını öğrenmek ister misiniz? Tıklayınız.