SASA Bilanço Analizi - SASA POLYESTER SANAYİ A.Ş.

    • 05.05.2023 / Borsadirekt Yazarı

    SASA 1Ç23' döneminde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %7 artış göstererek 2.496 mn TL net kar açıkladı. Net kar bir önceki çeyreğe göre %3 azalış gösterdi. Net kardaki artışta teşvik belgesi dahilinde ertelenmiş vergi gelirleri etkili olurken, artan hammadde maliyetleri, enerji maliyetleri, finansman giderleri karı baskılayan unsur olarak ön plana çıkmaktadır. Ciro yıllık bazda %14 artış artış göstermiştir.

     Net satış gelirleri 1Ç23'te bir önceki yılın aynı dönemine göre %14 artışla 8.129 mn TL olmuştur. Satış gelirlerinin %35'ini oluşturan polyester cips geliri bu dönemde %1'lik bir artış göstermiştir. Bir önceki çeyreğe göre polyester elyaf satışları %25 polyester iplik %16 artış göstermiştir. Dmt satış gelirlerinde ise %16 oranında azalış görülmektedir. Şirketin üretimini yaptığı tüm ürün gruplarında ise geçen yılın aynı dönemine göre azalış görülmektedir.

    Şirketin brüt karı 1Ç23'de önceki yılın 1. çeyreğine göre %55 azalışla 989 mn TL olmuştur. Azalan brüt karda da hammadde, enerji ve işçilik giderlerindeki artış ön plandadır. FAVÖK marjı ise geçen yılın aynı dönemine göre %63 azalış göstererek 739.333 mn TL seviyesine gerilemiştir.

    Küresel çapta tekstil sektöründe görülen yavaşlama, artan girdi ve finansman giderleri brüt karı baskılanmasında ana sebepler olarak görülmektedir.

    Takip ettiğiniz tüm şirketlerin detaylı şirket kartlarına ulaşmak için tıklayabilirsiniz.