TCMB Para Politikası Kurulu Toplantısı | 23.11.2023

    • 23.11.2023 / Borsadirekt Yazarı

    TCMB, 1 haftalık repo (politika) faiz oranını, 500 baz puan artırarak %40.00’a yükseltti. Piyasa beklentisi ise politika faizinin 250 baz puan artırım yapılarak %37,50 seviyesine yükseltileceği yönündeydi. Böylelikle son 6 toplantıdaki toplam artış 31,5 puana ulaşmış oldu. TCMB politika faizini beklentilerden çok daha şahin bir tutum ile 500 baz puan artırırken, ileriye dönük para politikasına yönelik olarak ise şu ifadeleri kullandı: “Kurul, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirmiştir. Bu çerçevede, parasal sıkılaştırma hızı yavaşlatılacak ve sıkılaştırma adımları kısa bir zaman diliminde tamamlanacaktır. Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın ise gerektiği müddetçe sürdürüleceği değerlendirilmiştir.”

     

    Kurul Karar Metni incelendiğinde ise;

     

    • “Ekim ayında bir miktar gerileyen manşet enflasyon son Enflasyon Raporu'nda sunulan görünümle uyumlu seyretmektedir.” İfadesi eklenirken,
    • Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik riskler enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Öte yandan, yakın döneme ilişkin göstergeler, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin başladığına işaret etmektedir. İfadesinde önceki ifade de yer alan petrol fiyatlarından kaynaklı risk oluşması ibaresi kaldırılırken, yurtiçi talepteki dengelemeden bahsedilmiş görünüyor. Diğer taraftan yurt içi talepteki güçlü seyir ifadesi ise yurt içi talebin mevcut seviyesi olarak değiştirilmiş görünüyor.
    • Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını da değerlendirmektedir. Dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış, talepteki dengelenmenin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artması, döviz kuru istikrarı ve para politikasının etkinliğine güçlü katkıda bulunmaktadır. Bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlenmektedir.
    • “Kurul, mevcut mikro ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Kredi faizlerinin hedeflenen finansal sıkılık düzeyiyle uyumlu olduğu değerlendirilirken, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemelerin ve parasal sıkılaşmanın, aktarım mekanizmasını güçlendirmeye ve bankacılık sisteminin fonlama kompozisyonunu iyileştirmeye devam edeceği öngörülmektedir.” İfadesi ile birlikte seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararlarının alınmaya devam edileceği bir kez daha vurgulanmış oldu.
    • Kurul politika kararlarını, parasal sıkılaştırmanın birikimli ve gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlemeye devam edecektir.
    • Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

    “TCMB: Kredi kartı azami faiz oranları ve üye işyeri azami komisyon oranlarında Aralık ayında değişiklik olmayacaktır.” Böylelikle politika faizinin yükselmesiyle otomatik olarak kredi kartları maliyetlerinin yükselmesi durumu da sınırlanmış oldu.

    “TCMB: İhracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinde toplam faiz maliyetine üst sınır getirilmiştir.” Diğer taraftan aynı durum reeskont kredilerinin politika faizi yükseldikçe yukarı gitmesi durumunu da sınırlanmış oldu.

    Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti ise 30 Kasım 2023 tarihinde yayımlanacak. Sonraki Para Politikası Kurulu Toplantı Kararı ise 21 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirilecek.