VİOP Bist30 Pay Endeksi

    • 20.09.2022 / Borsadirekt Yazarı

    Hali hazırda Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) işlem gören borsa yatırım fonlarında tek yönlü, yani sadece yükselişe dair yatırım yapabiliyorken VİOP’ta BİST30 Vadeli işlem sözleşmelerinde hem yükseliş, hem de düşüş beklentisine göre pozisyon açabilir, Türkiye’de Borsa İstanbul’da işlem gören işlem hacmi en yüksek ve en değerli 30 şirketinin performansını gösteren bu endekse tek bir seferde yatırım yapabilirsiniz. Bu sayede piyasadaki yükseliş ya da düşüş beklentinize göre birikimlerinizi değerlendirebilirsiniz. VİOP BİST 30 endeksi VİOP’ta düşük maliyetle, kaldıraçlı olarak ve fiyatların hem düşüş yönünde hem de yükseliş yönünde yatırım imkanı bularak riskten korunma amaçlı da bu ürünlere yatırım yapabilirsiniz.

     

    Bist30 Pay Endeks Kontratına Nasıl Yatırım Yapılır?

     

    VİOP işlemlerinizde pozisyon açabilmek için teminat yatırma zorunluluğu bulunmaktadır. Her kontrat için farklılık gösteren teminat tutarları Takasbank tarafından belirlenir. Aracı kurumlar müşterilerinden risk yönetimi çerçevesinde Borsa İstanbul ve Takasbank tarafından belirlenmiş teminat tutarlarından daha fazlasını talep edebilirler. Yatırılan bu tutar başlangıç teminatı olarak adlandırılır. Bist30 Pay Endeksi’nde bugün itibari ile bir kontrat için Osmanlı Yatırım’da bulundurmanız gereken teminat 3328,50 TL ‘dir. Kaldıraç sayesinde de daha düşük miktarlarla daha yüksek hacimli işlemler yapmanız mümkün olacaktır. Örneğin; bir kontrat pozisyon açmanız durumunda, teminat gösterdiğiniz 3.328.50 tl niz ile endeks fiyatına göre ortalama 27.000 TL sözleşme büyüklüğünde pozisyon açabilirsiniz. Bu sayede tek seferde 30 şirketin performansını yansıtan endekse, kaldıraç kullanıp, çok yüksek bir likit varlık bağlamanıza gerek kalmadan yatırım yapmış olursunuz. Yatırmış olduğunuz teminatın da günlük olarak nemalandığını unutmayalım. Şimdi gelin BİST30 endeks vadeli işlem sözleşmesini bir örnekle açıklamaya çalışalım:

     

    ‘’FX0300622’’ sözleşme kodunun başındaki ‘’F’’ yani ‘’Futures’’, Vadeli İşlem Sözleşmesi’ni ifade eder. ‘’XU030’’ işleme esas olan dayanak varlığı yani BİST30 endeksini, sonrasında gelen 4 hane ise sözleşmenin ay ve yılını yani sözleşmelerin vade sonunu ifade eder. Her bir endeks vadeli işlem sözleşmesi 10 adet dayanak varlığı temsil eder. Bundan dolayı da Endeks Değeri’ni 10 ile çaptığımızda Sözleşme Büyüklüğü’nü buluruz:

     

    Endeks Değeri x 10=Sözleşme Büyüklüğü

     

    VİOP’ ta işlem gören haziran ayı vadeli BİST30 endeks vadeli işlem sözleşmesinde yükseliş beklediğinizi kontratında 2700’den işlem gördüğünü varsayalım. 27.000 liralık bu işlem için sadece 3328.50 TL’lik bir teminat ödemeniz yeterli olacaktır. Bu işlemde kaldıraç bugün itibari ile 8.1 civarındadır:

     

    Sözleşme Büyüklüğü/Başlangıç Teminatı =Kaldıraç

     

    27.000/3328.50 =8.1

     

    Diyelim ki vade sonunu beklemeden pozisyonunuzu kapatmak istiyorsunuz. O anki piyasa fiyatının 2740 olduğunu varsayalım. 2740’tan pozisyonunuzu kapatabilir ve 400 TL kar elde edebilirsiniz. Aynı şekilde piyasa fiyatı 2660 olduğunda 400 TL zarar da edebilirsiniz.  Bunun yanı sıra vade sonunu bekleyerek pozisyonunuzu vade sonundaki uzlaşma fiyatından kapatabilirsiniz:

     

    Kar/Zarar Hesaplama Formülü;

     

    (Piyasa Fiyatı-Maliyet) x Sözleşme Sayısı x 10

     

    (2740-2700) x 1 x 10=400 TL Kar

    Aynı sonuca Spot tarafta ulaşmak için 27.000 TL karşılığında 400 TL yani; %1.4 getiri elde ederken endeks vadeli işlem sözleşmesinde 3328.50 TL başlangıç teminatı karşılığı 400 TL yani; %12 getiri sağlamak mümkün. VİOP BİST30 endeksine yatırım yapmanın avantajı bu kaldıraç etkisinden kaynaklanmaktadır. Her yatırım aracında olduğu gibi bu enstrümanda da  zarar etme olasılığı olduğunu unutmamak gerekir.

     

    Daha detaylı bilgi almak ve Osmanlı Yatırım‘da hesap açmak için internet sitemizden veya müşteri temsilcilerimiz aracılığıyla ile bizimle irtibata geçebilirsiniz.

     

    Sağlıklı ve bol kazançlı günler dileriz.