Dolar Endeksi | Altın ONS - Gram Altın İlişkisi

    • 07.10.2020 / Borsadirekt Yazarı

    Dolar endeksi: Dolar endeksine DXY kodu ile bakabiliriz. Dolar endeksi, işlem hacmi en yüksek 6 para biriminin ortalamasının dolar karşısındaki değerini göstermek amacıyla kullanılır. Bu altı para birimi; euro, japon yeni, ingiliz sterlini, kanada doları, isveç kronu ve Isviçre frangıdır. Dolar endeksinde ağırlıkları aşağıdaki gibidir.

    • Euro %57.6
    • Japon Yeni %13.6
    • İngiliz Sterlini %11.9
    • Kanada Doları %9.1
    • İsveç Kronu %4.2
    • İsviçre Frangı %3.6 

    Altın ons: XAUUSD kodu ile karşımıza çıkmaktadır. Ons, birçok emtia fiyatlamasında kullanılan ölçü birimidir. 1 ons yaklaşık olarak 31.10 grama denk gelmektedir. Altın ons; küresel piyasalarda altının 1 onsunun kaç dolardan fiyatlandığını göstermektedir. Altın ons ile dolar endeksi arasında her zaman olmamakla beraber genel anlamda ters korelasyon olduğundan bahsedebiliriz. Bacak döviz dolar olduğu için dolar endeksinin düşüşlerinde altın ons için fiyat yükselişi olabilirken, dolar endeksinin yükselişlerinde altın ons için fiyat düşüşü olabilir. Genellikle bu şekilde açıklansa bile bu iki enstrümanın aynı yönde hareket edebileceği zamanlar da olacaktır. Aşağıdaki grafikte bu iki enstrümanın ters yöndeki hareketi mevcuttur. Grafikte sarı renk xauusd’yi gösterirken, lacivert renk ise dxy’yi göstermektedir.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Gram altın: GRAM ve GAUTRY gibi kodlarla sembolize edilmektedir. Gram altının fiyatını, altın ons fiyatının 31.10’a bölünüp USDTRY paritesi ile çarpımı sonucunda elde ederiz. Altın ons fiyatı 31.10’a bölündüğünde 1 gram altının kaç dolar olduğunu buluruz. Çıkan sonucu usdtry paritesinin fiyatı ile çarptığımızda 1 gram altının kaç TL ettiğini bulunuruz. Formülize edecek olursak; ALTIN ONS/31.10Xusdtry fiyatı. Örnek verecek olursak; altın ons fiyatının 1750 dolar olduğunu, usdtry paritesinin de 6.75 olduğunu varsayalım. Bu durumda gram altının fiyatı 1750/31.10x6.75= 379.82 işlemi yaparak bulunabilir.

    Gram altın ülkemizde yaygın şekilde alınmaktadır. Genellikle tasarruf sahibinin çok fazla bilgisi olmadan gelişi güzel işlem yaptığı bir kıymetli madendir. Gram altın yatırımcısı işlem yaparken, mutlaka altın ons veya usdtry tarafında yükseliş düşündüğü zamanlarda alım yapması sağlıklı olacaktır. Aşağıda gram altının son 15 yıllık getirileri mevcuttur.