Akşam Seansı

    • 08.07.2022 / Borsadirekt Yazarı

    Akşam seansı:

    • Akşam seansında hangi sözleşmeler işlem görüyor?
    • Akşam seansında emir türleri nelerdir?

    Borsa İstanbul  17 Ocak 2020’de devreye aldığı VİOP akşam seansı uygulamasıyla yerli ve yabancı yatırımcılara normal seans kapanışı ardından işlem yapma imkanı sağlıyor.

    Normal seans bittikten sonra saat 19.00-23.00 arasında yapılan akşam seansıyla yatırımcılar uluslararası piyasalardaki haber akışına karşı pozisyon alabiliyor ve risk yönetimi süreçlerini daha etkin yönetebiliyor.

    Akşam Seansın’da ;

    • BİST 30 Endeks
    • BİST Likit Banka Endeks
    • BIST Banka Dışı Likit 10 Endeks
    • Dolar/Ons Aldın
    • Dolar/Ons Gümüş
    • Dolar/Ons Platin ve Dolar/Ons Paladyum Vadeli İşlem Sözleşmeleri işlem görüyor.

    Burada üzerine durmak istediğimiz konu ,yatırımcılar onsd altın işlemi ile gram altın işlemini karıştırıyorlar,buradaki altın işlemi sadece ons altın işlemidir.Gram altın işlemi akşam seansında işlem görmemektedir.Aynı şey Ons gümüş işlemi içinde geçerlidir.

    Akşam seansında günlük fiyat değişimlerinde endekste limit %3 ile sınırlı iken diğer sözleşmeler normal seanstaki limitleriyle işlem görür.

     

    Emirler:

    Yatırımcı akşam seansında geçerli olacak bir emir göndermek istiyorsa mutlaka uygulamalarda var olan akşam senası seçeneğini aktif hale getirmelidir.

    Yatırımcı gündüz seansında akşam seansı dahil bir emir girdiğinde,eğer bu emir gerçekleşmemişse saat 23.00’de, yani akşam seansı bittiğinde yatırımcının emiri borsa tarafından iptal edilir.Bu emir başka bir güne taşınmaz.

    Yatırımcı 19.00 ile 23.00 arasında akşam seansı dahil bir emir gönderir ise ve emir gerçekleşmemişse yine 23.00’da iptal olur.

    Burada önemli olan detay 19.00 ile 23.00 arasında yani akşam seansında tarihli ve iptale kadar geçerli emir girilemez.Özel emir bildirimi de yapamaz.Eğer yatırımcı tarihli ve ikg emir girmek istiyor ve akşam seansında geçerli olmasın istiyorsa akşam seansı seçeneğini aktif hale getirmemesi yeterli olacaktır.

    Peki bu şekilde emir verdiğimizde ne olur diye soracak olursanız emir 18.15’ten sonra gerçekleşmezse pasif duruma geçer.Dolayısıyla akşam seansında emir inaktif olur.Akşam seansında girdiği fiyatı görse bile emir gerçekleşmez.Daha sonra yine gündüz senasına geçtiğimizde inaktif olan ikg ve tarihli girdiğimiz emir aktif duruma geçer.

    Yine bir başka önemli detay akşam seansında özel emir ve vadeler arası  strateji emirleri verilemez

     

    Yatırımcı akşam seansında ne tür emirler girebilir?

    Yatırımcı akşam seansında sadece limitli ve şarta bağlı emir girebilir.