ARCLK Bilanço Analizi - Arçelik A.Ş.

    • 26.01.2023 / Borsadirekt Yazarı

    Arçelik 4. Çeyrek bilanço sonuçları açıklandı. 39 Milyar TL'yi aşan net satışı ile Arçelik beklentinin üzerinde bir bilanço açıkladı.

    ARCLK yıllık net dönem karı %41,1 artış ile 4,3 milyar TL seviyessinde gerçekleşirken bir önceki çeyreğe göre ise %663,8 artış göstermiştir. Diğer taraftan şirketin net satışları 2022 yılında önceki yılın aynı dönemine göre %96,4 artış ile 133,9 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken, bir önceki çeyreğe göre ise artış %14,4 olarak gerçekleşmiştir. Şirketin FAVÖK'ü ise 2022 yılsonunda %73 artış ile 11,9 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken, bir önceki çeyreğe göre ise %23,6 artış görüldüğü takip edilmektedir.

    ARCLK 4Ç22’de beklenti olan 970 mn TL’nin üzerinde 2.564 mn TL net kar açıkladı. Vergi ertelemesinden 473 mn TL gelir yazıldığı takip edilirken, fiyat artışları Türkiye’deki yüksek satış adetleri ve TL'nin değer kaybındaki etkiyle yıllık %74'lük güçlü gelir artışı olarak gerçekleşti. Organik yıllık büyüme ise %67 olarak gerçekleştiği görüldü. Çeyrek bazında gelir artışı %14, organik büyüme ise %11 olarak gerçekleşti. Azalan maliyetler, fiyat artışları ve daha da iyileşen OPEX/Satış oranı, çeyrekte 42 baz puan FAVÖK marjı katkısına neden oldu.
     
    Şirket tarafından Whirlpool ile Avrupa'da yeni bir iş ortaklığı ve Whirlpool'un MENA iştiraklerinin satın alınması duyuruldu. Hollanda’da “Beka Europe” adlı yeni bir şirket kurulurken; bu şirketin %75 ortağı Arçelik, %25 ortağı ise Whirlpool olarak açıklandı. 
     
    Türkiye’de satışlar güçlü seyrederken, Batı ve Doğu Avrupa’da tüketici talebindeki daralma hızlandı. Güçlü tahsilat sayesinde Net İşletme Sermayesi/Satışlar oranı %21 olarak gerçekleşti.
     
    Ciro büyümesi %74 olarak gerçekleşirken hem çeyrek hem de yıllık bazda fiyat artışları ve Türkiye’de yıllık bazda artan adet satışları görüldü. Brüt kar marjında hammadde maliyetlerinde hafifleme, USD/EUR paritesinde değer kazanan Euro takip edildi. 
     
    Şirket 2023 yılı içerisinde %45 konsolide ciro büyümesi, %10 favök marjı, İşletme sermayesinin satışlar oranını %23-25 bandında, yatırım harcamalarının ise 300 mn Euro olacağını bekliyor.

    Osmanlı Yatırım hesabınızı açarak bu hissenin yatırımcısı olmak için tıklayabilirsiniz.

    Hisse işlem platformlarımız için tıklayabilirsiniz.