ARCLK Bilanço Analizi - Arçelik A.Ş.

    • 23.10.2023 / Borsadirekt Yazarı

    ARCLK 3Ç23’de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %198,1 artışla 1 milyar TL ana ortaklık karı açıkladı. Böylelikle şirket 3Ç23 beklentilerinin %10 üzerine ana ortaklık karı açıklamış oldu. Ana ortaklık karı geçtiğimiz çeyrek olan 2Ç23’e göre ise %103,5 oranında artış göstermiştir. Emtia fiyatlarının ve paritenin etkisinin kar marjlarına olumlu yansıdığı görülürken, dış piyasadaki zayıflık ise gözden kaçmadı.

    Şirketin satışları ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %70 oranında artış gösterirken, geçtiğimiz çeyreğe göre ise %24 oranında artış göstermiştir. Türkiye’de devam eden güçlü adetsel büyüme fiyat artışları ve TL'deki değer kaybı etkisiyle net satış gelirlerinde artış olduğu görülüyor. SMM’nin satışlara oranına bakacak olursak; 3Ç22’de %71,2 , 2Ç23’de %68,1 ve bu çeyrek itibariyle %%67,2 seviyesinde gerçekleştiğini görmekteyiz.

    Şirketin maliyetlerinin satışlarından hem yıllık bazda hem de çeyreklik bazda oransal olarak daha az gerçekleştiğini yani satışların maliyetlerine göre oransal bazda daha fazla arttığını görmekteyiz. Buradaki ana unsurun hem metal hammadde fiyatlarındaki hem de plastik hammadde fiyatlarındaki azalan talep, artan politika faiz oranları ve azalan enerji maliyetleri akabinde yıllık bazda gerilemesinden kaynaklı oluştuğu söylenebilir.

    Batı Avrupa pazarlarında tüketici talebindeki daralma Temmuz ve Ağustos aylarında hız kaybederek devam etti. Doğu Avrupa’da, satış adetlerindeki artış ve fiyat artışlarına rağmen, Euro'nun değer kazanması nedeniyle yıllık gelir artışı Euro bazında 2 civarında gerçekleşti. Batı Avrupa’daki satışların toplam gelir içindeki payının %23 ve Doğu Avrupa’nın toplam gelir içindeki payının ise %16 olduğunu ayrıca belirtmekte fayda olacaktır.

    FAVÖK marjı, azalan hammadde maliyetleri, güçlü Türkiye operasyonları ve stratejik fiyatlama yaklaşımı sayesinde yıllık bazda 190 baz puan artarak %10,6 oldu. Brüt kar marjı 3Ç23’de %32,7 olurken geçtiğimiz yılın aynı döneminde 28,8 seviyesindeydi. Net kar marjı ise 3Ç23’de %1,7 iken geçtiğimiz yılın aynı döneminde %0,98 seviyesindeydi. Emtia fiyatlarındaki geri çekilme ve parite etkisinin marjlara da olumlu yansıdığı görülüyor.

    Şirketin geleceğe yönelik beklentileri ise şu şekilde oldu:

    • Türkiye hasılatı (TL)              : ~75% Büyüme
    • Uluslararası hasılat                : ~(-) 4%
    • FAVÖK Marjı                        : ~10.5%
    • İşletme Sermayesi/Satışlar     : <25%
    • Yatırım Harcamaları              : ~300 milyon Avro