Bollinger bantlarının etkin kullanımı nasıl olur?

    • 18.04.2023 / Borsadirekt Yazarı

    Bollinger Bantları Nedir?

    Görsel olarak anlaşılması basit olan ve bunları doğru bir şekilde yorumlamak için en az çabayı gerektiren bir çok gösterge vardır. Bollinger bantları da bunlardan biri ve popüler bir teknik fiyat göstergesidir. Bollinger Band, 80'lerin ortalarında Financial News Network'ün Baş Teknik Analisti'nde çalışan John Bollinger tarafından geliştirildi.

    Basit hareketli ortalamanın her iki tarafında ayarlanmış bir üst ve alt banttan oluşurlar. Her bant, piyasanın hareketli otalamasının iki standart sapma ötede çizilmiştir ve destek ve direnç alanlarını vurgulayabilirler. Bant, dalgalı piyasa dönemlerinde genişler ve daha az oynak dönemlerde daralır. Bollinger bantları, basit bir hareketli ortalamadan iki standart sapma uzakta çizilir. Bu, Bollinger bantları ile diğer göstergeler arasındaki temel farktır; burada göstergeler basit hareketli ortalamanın üstünde ve altında sabit yüzde kullanır, ancak Bollinger bandı dinamik ve piyasa oynaklığına göre ayarlanan standart sapmayı kullanır.

    Bollinger Bantları Nasıl Hesaplanır?

    Orta Bant: 20 günlük basit hareketli ortalama

    Üst Bant: 20 günlük basit hareketli ortalama + ( 20 günlük fiyatın standart sapması x 2)

    Alt Bant: 20 günlük basit hareketli ortalama - ( 20 günlük fiyatın standart sapması x 2)

    Yukarıdaki grafikte mavi çizgi üst bollinger bandı ve alt bollinger bandıdır. Ortadaki kırmızı çizgi medyan çizgidir.

    Kısa, Orta ve Uzun Vadeli İşlemler İçin Bollinger Bantları Nasıl Kullanılır?

    Bantlar, basit hareketli ortalamadan 2 standart sapma ile çizilmiştir. Kısa vadeli işlemler için 10 günlük hareketli ortalama daha uygundur. Orta vadeli trend için 20 günlük basit hareketli ortalama ve uzun vadeli işlemler için 50 günlük basit hareketli ortalama, uzun vadeli trendi sürmek için daha uygun olacaktır. Yatırımcılar, alım satım stratejilerinin kullanım süresine bağlı olarak bantların periyodunu ayarlamalıdır.

    Bollinger Bantları nasıl kullanılır?

    Bollinger Bantları kendi başına güvenilir bir al veya sat sinyali üretmez, Göreceli Güç Endeksi (RSI) veya grafik formasyonları gibi diğer göstergelerle birlikte kullanılmalıdır. Fiyatlar bantlardan birine dokunduğunda, trendin devam ettiğini gösterebilir veya tersine dönebilir. RSI, aşırı alım veya aşırı satım koşullarına göre mükemmel bir göstergedir. Fiyatların üst Bollinger bandına dokunması ve RSI'nin 70'in altına düşmesi trendin devam edeceğinin göstergesidir. Bununla birlikte, fiyat üst Bollinger bandına dokunursa ve RSI 70'in üzerinde, muhtemelen 80'e yaklaşırsa, trend tersine dönebilir ve bunun sonucunda düşebilir.

    Bollinger Bantlarının Artıları

    Bollinger bantları, bir piyasadaki trendin yararlı göstergeleri olabilir – güçlü trendler, Bollinger bantları genişleyip daraldıkça kolayca görülebilen volatiliteye neden olur.

    Bollinger bantları çok kullanıcı dostudur ve bir yatırımcı için grafik analizine çeşitlilik sağlayabilir.

    Bollinger Bantlarının Eksileri

    Gecikmeli bir gösterge olarak, Bollinger bantları fiyat modellerini tahmin edemez, bunun yerine mevcut piyasa hareketlerini takip eder. Bu durum yatırımcıların fiyat hareketi başlayana kadar sinyal alamayabileceği anlamına gelir.

    Bollinger bantlarını icat eden John Bollinger'in, bunların diğer teknik analiz biçimleriyle birlikte kullanılması gerektiğini ve piyasa eğilimlerinin hatasız veya hatasız göstergeleri olmadıklarını söylediğini de belirtmekte fayda var.

    Siz de risk almadan bollinger banlatının kullanımını öğrenmek ister misiniz? Tıklayınız.