FED (Federal Reserve/ABD Merkez Bankası) Nedir?

    • 07.10.2022 / Borsadirekt Yazarı

    Federal Reserve (FED) olarak bilinen ABD Merkez Bankası’nın merkezi Washington da yer almaktadır. 23 Aralık 1913 de kurulmuştur. FED’in para politikalarını ise Yönetim Kurulu ile 5 bölgesel FED başkanından oluşan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) belirlemektedir. Federal Rezerv, 1913 yılında Federal Rezerv Yasası ile ülkenin merkez bankası olarak hizmet etmek üzere kuruldu.

     

    FED’in Görevleri

     

    ABD ekonomisinde istihdamı, fiyat istikrarını ve uzun vadeli faiz oranlarını teşvik etmek için ülkenin para politikasını yürütmektedir. Finansal sistemin istikrarlı hale getirirken ABD ve yurtdışında aktif izleme ve katılım yoluyla sistemik riskleri en aza indirmeye ve sınırlamaya çalışır.

    Ülkenin bankacılık ve finansal sisteminin güvenliğini ve sağlamlığını sağlamak ve tüketicilerin kredi haklarını korumak için bankaları ve diğer önemli finansal kurumları denetlemek ve düzenlemek yine fed in görevleri arasında yer almaktadır.

    Aldığı kararlar sadece ABD değil tüm dünyada piyasaları etkileyen FOMC üyeleri yaklaşık her 6 haftada bir Washington’da toplanmaktadır. FOMC’nin toplantı bildirileri ve bundan yaklaşık 3 hafta sonra yayımlanan toplantı tutanakları küresel piyasalar tarafından ilgiyle takip edilmektedir.

     

    FED Faiz Kararlarının Piyasalara Etkisi

     

    Faiz, borç vermenin karşılığında elde edilecek geliri, borç alanın da maliyeti olarak özetlenecek olursa faiz artırım kararları piyasalarda tüketimin azalmasına sebep olmaktadır. Nitekim faiz artırım kararı alan ülkenin para biriminin değerinde artış olması beklenirken dolaşımdaki paranın azalmasına ve üretimin yavaşlaması sebep olur. Büyüme oranlarında azalmaya ve ekonomik durgunluğa yol açar. Faiz azalttığında ise parasal taban genişleyerek büyüme rakamlarını olumlu yönde etkiler ve üretime pozitif yönde katkı sağlar. Tasarrufları azaltmakla birlikte hane halkını tüketime teşvik eder. Burada bilinmesi gereken en önemli husus piyasanın beklentilerine göre merkez bankalarının faiz kararlarının yorumlanmasıdır. Faiz artırımının teoride olumsuz etkilerinin fazla olması sebebiyle bireysel yatırımcılar tarafından yanlış algılanmaya neden olur. Para politikasına göre fiyat istikrarını sağlamak amacıyla gerektiğinde faiz artırımının yapılmasının kaçınılmazdır.

    Forex, VIOP, Canlı Piyasa, Endeks, Altın ve daha fazlası OsmanlıFX'te. Osmanlı FX osmanlimenkuldoviz.com'da!