FED Yansımaları | 02.02.2023

    • 02.02.2023 / Borsadirekt Yazarı

    ABD'de Federal Açık Piyasa Komitesi, piyasa beklentilerine paralel olarak politika faiz oranında artırıma 25 baz puan ile devam etti. 

    Fed Başkanı Powell karar sonrası yaptığı basın toplantısında faiz artırımlarına devam edilmesinin uygun olacağını tekrarlarken enflasyonun bir miktar gerilediğini ancak hala yüksek olduğunu ifade etti. İstihdam artışlarının güçlü olduğunun altını çizen Powell işsizlik oranının düşük seyretmeye devam ettiğini tekrarladı.

    Diğer taraftan Rusya – Ukrayna savaşının küresel belirsizliği artırdığını ve Covid – 19 virüsünün artık ABD ekonomisine etkisinin sınırlı kaldığının altını çizen Powell bilanço küçültmeye planlandığı gibi devam edeceklerini ve henüz yapılan faiz artırımlarının etkilerinin tam olarak hissedilmediğini belirtti.

    Ancak enflasyondaki azalmanın trendin altında büyüme ve iş gücü piyasasında biraz yumuşama getirmesinin büyük olasılık olduğu ifade edilirken, faizlerin henüz yeterince sınırlayıcı bir etkiye sahip olmadığı ve dezenflasyonist sürecin henüz çok erken bir aşamada olduğu da ayrıca vurgulandı. Aşırı sıkılaştırma yapmak istenmediği ancak olası bir aşırı sıkılaştırma durumunda ise gerekli araçlarla müdahale edilebileceği de ifade edilerek piyasaya güven mesajı verildi.

    Uygun sınırlayıcı seviyeye ulaşmak adına iki faiz artırımının daha gelebileceği ifade edilirken, cari görünüme göre bu yıl faizleri indirmenin uygun olmayacağı ve faiz artırımlarının durdurularak yeniden başlatılmasının ise FOMC tarafından tartışılan bir konu olmadığı özellikle belirtildi. Ekonominin büyümeye devam edeceği ancak bunun bastırılmış bir hızla olacağı düşüncesinde olan Powell daha yavaş faiz artırımlarının hedefe doğru giden yolda daha iyi bir değerlendirme imkanı verdiğini söyledi.

    Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarının ardından ABD borsalarındaki hareket şu şekilde gerçekleşti:

    • Dow Jones % +2,24 #DJI
    • S&P 500 %+2,78 #SPX
    • Nasdaq %+3,66 #NDX

    Faiz oranının beklenti dahilinde artırımı ile birlikte dolar endeksi 102,01 seviyesinden geri çekilerek yüzde -0,84 satış baskısı ile 101,15 seviyesine gerilediğini takip etmekteyiz. Faiz oranının beklenti dahilinde artırımı ile birlikte dolar endeksi ilk etapta yüzde 0,59 artış göstererek 102,01 seviyesine yükselse de sınırlı kalan bu yükseliş hareketi sonrasında 103,60 bandında seyrettiğini takip etmekteyiz.

    • EUR/USD paritesi ise 1,0891 seviyesinden yüzde 0,91 artış ile 1,09 seviyesine yükseldi.
    • Ons altın, yüzde 1,48 yükselerek 1950 dolar seviyesini gördü.
    • Veri sonrasında ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine kağıdında getiri yüzde 3,411 ile 2 haftanın en düşük seviyesine indi.

    Önümüzdeki FOMC toplantısı 21 – 22 Mart tarihlerinde gerçekleşeceği görülürken, Powell Mart toplantısında ekonomiye yönelik beklentilerin ve tahminlerin paylaşılacağını ve Mart toplantısında faiz artırım patikası konusunda değerlendirmenin güncelleneceğini ifade etti.

    ABD'de faiz vadeli kontratları FED’in faiz artırımlarına girilecek nihai noktanın yüzde 4,94 olduğuna ve buna Haziran'da ulaşılacağını fiyatlarken, 2023 sonu için Fed faiz oranı yüzde 4,4'ün altında fiyatlanıyor.