FED Yansımaları | FOMC | 26.07.2023

    • 27.07.2023 / Borsadirekt Yazarı

    ABD'de Federal Açık Piyasa Komitesi, piyasa beklentilerine paralel olarak politika faizini beklentiler dahilinde 25 baz puan artırarak %5,25 - %5,50 olarak değiştirdi. Geçen ay faiz artırımlarına ara veren ABD Merkez Bankası (FED), böylelikle faizi 22 yılın en yüksek seviyesine çıkarmış oldu. Faiz kararı 11 – 0 oyla alınırken, karar sonrası Powell’ın açıklamalarında önemli ifadeler yer buldu.

    FED istihdam artışlarının son aylarda güçlü olmaya devem ettiğini ve işsizlik oranının düşük olmaya devam ettiğini belirtirken, tahvil varlıklarının azaltılmaya devam edeceğini de yineledi. FED Başkanı Powell, tüketici harcamalarındaki büyümenin yavaşladığını ancak yüzde 2 hedefine dönülmesi için hala uzun bir yol olduğunu ve yapılan faiz artırımlarının tam etkilerinin gerçekleşmesinin zaman alacağını belirtti. Bu açıklama akabinde bir süre faiz oranlarının sabit bırakılabilerek oluşabilecek etkilerin izlenmesinin faydalı olacağının düşünüldüğünü anlayabiliyoruz. Diğer taraftan enflasyonun yüzde 2 hedefine getirilmesinin trendin altında büyüme ve iş gücü piyasasında bir miktar yavaşlamayı da beraberinde getirebileceğinin de büyük bir olasılık olduğu ayrıca belirtildi. Powell Eylül ayında gerçekleşecek FOMC toplantısında faiz artırımı yapılmasına ilişkin olarak ise açık kapı bıraktı. Veriler faiz artırımına işaret eder ise buna karar veririz diyen Powell, Eylül toplantısına 8 hafta olduğunu, faiz artırımı veya faizin sabit tutulması yönünde karar için verileri yakından takip edeceklerini belirtti. Böylelikle bu ifade ile olası bir faiz indirimi beklentisinin de önünü kapatarak şahin bir ifade ile sıkılaştırıcı para politikalarının bir süre daha devam etmesinin gerekli olduğuna vurgu yaptı.

     

                Geçtiğimiz faiz toplantısında olduğu gibi çekirdek enflasyonun hala yüksek olduğunu belirten Powell, işsizliğin artmadığını ve tarihi düşük seviyelerde olmasına dikkat çekti. Bu ifade ile aslında bizlere FED’in faiz artırımları için hala alanı olduğunu da ifade etmiş oldu. Enflasyonu hedefe getirmek için daha fazla şey yapmamız gerekiyorsa yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın diyerek şahin ifadelerini devam ettiren Powell, bu yıl faiz indirimi olacağını düşünmediğini ve uzmanların ise artık resesyon beklemediklerini belirtti.

     

    Sonraki FOMC toplantısı ise 19 – 20 Eylül tarihlerinde gerçekleşiyor olacak. 4 Ağustos tarihinde gelecek istihdam verileri ile Fed toplantısına kadar gelecek enflasyon rakamları, beklentilerin şekillenmesi açısından önemli olacaktır.

    Piyasanın Fed kararı ve karar metnine verdiği ilk reaksiyonlar ise şu şekilde oldu:

    • Dolar endeksi (DXY) 101 seviyesinde yatay kalırken,
    • Buna bağlı olarak ons altın (XAUUSD) 1972 seviyesinde tepkisiz kaldı,
    • EURUSD ise yatay bir eğilimde olduğu takip edildi
    • ABD 10 yıllık tahvilleri ise %3.88’de iken 2 yıl vadeli hazine kağıdında getiri yüzde 4,922'ye yükseldi,
    • Dow Jones endeksi 82,05 puan yükseldi (0,23%)
    • S&P 500 endeksi 0,71 puan geriledi (0,02%)
    • Nasdaq bileşik endeksi 17,27 puan geriledi (0,12%)