HACI ÖMER SABANCI HOLDİNG A.Ş. - SAHOL Bilanço Analizi

    • 03.04.2024 / Borsadirekt Yazarı

    HACI ÖMER SABANCI HOLDİNG A.Ş. - SAHOL

     

    Sabancı Holding 2023 yılında 15.427 milyon TL net kar açıkladı. Muhasebe değişikliği nedeniyle 2023 yılı finansallarında, parasal kazanç/kayıp kalemi altında 73.515 milyon TL’lik olumsuz etki oluşturdu.

     

    Şirketin iştirakleri konumunda yer alan; Akbank, Enerji grubu, sanayi grubu, yapı malzemeleri ve finansal hizmetleri incelediğimizde;

     

    Akbank tarafında enflasyon muhasebesinin yüksek sermayeli olumsuz etkisinin yarattığı parasal kaybın bilançoya sınırlı etkileri olduğunu takip etmiştik.

     

    Enerji grubunda 2023 yılında kombine faaliyet karı geçtiğimiz yıla göre %14 azalmıştır. Tüm bu etkilerle enerji grubunun 2023 yılında kombine faaliyet karı geçtiğimiz yıla göre %24 azalmıştır. Rüzgar rejimi ve linyit marjından gelen katkı ve enerjisa commadities’în artan işlem hacminin olumlu katkısına rağmen doğal gaz santrallerinde yıl içinde yaşanan türbin arızaları ve bakım çalışmaları kaynaklı duruşların etkisi ve geçen yıla kıyasla daha düşük seyreden spot fiyatlar nedeniyle olumsuz etkiler görüldüğü takip edilmektedir.

     

    Sanayi Grubu, 2023 yılında kompozit iş kolunun artan pozitif katkısı ve iç pazarda artan lastik talebine rağmen, lastik güçlendirme pazarında küresel boyutta yaşanan yavaşlama nedeniyle daralmıştır. Lastik iş kolundaki disiplinli maliyet yönetimi ve etkili kanal ve ürün dağılımına rağmen lastik güçlendirme iş kolundaki artan borçlanma maliyetlerinin etkisiyle Sanayi Grubu’nun bu dönemde kombine net karı geçtiğimiz yılın ilgili dönemine göre %13 düşüş göstermiştir.

     

    Yapı Malzemeleri Grubu’nda iç talepteki güçlü artış, satış kanallarının optimizasyonu, enerji verimliliği ve alternatif yakıt kullanımı ile kombine faaliyet karı geçtiğimiz yılın ilgili dönemine göre %162 artış göstermiştir.

     

    Yapı Malzemeleri Grubu’nda iç talepteki güçlü artış, satış kanallarının optimizasyonu, enerji verimliliği ve alternatif yakıt kullanımı ile kombine faaliyet karı geçtiğimiz yılın ilgili dönemine göre %162 artış göstermiştir.

     

    Finansal Hizmetler Grubu, hayat dışında özellikle motor-dışı ürün grubundaki güçlü performans, hayatta ise prim iadeli hayat sigortası, BES ve kredi bağlantılı hayat sigortası ürünlerinin teknik kara pozitif etkisiyle faaliyet karlılığında geçtiğimiz yılın ilgili dönemine göre %145 artış göstermiştir

     

    Şirketin 2023 yılında FAVÖK marjı reel olarak bir önceki yıla göre 4.318 baz puan düşüşle %80,3 seviyesinde gerçekleşmiştir. 2023 yılında net kar reel olarak bir önceki yıla göre %60,9 düşüşle 15.4 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiştir.