Borsada işlem yapan her yatırımcının amacı aldığı hisse senedinin artışından para kazanmaktır. Borsada para kazanmak isteyen bu yatırımcılar için, aldıkları hissenin artışı, düşüşü, hissenin hacmi oldukça önemlidir. Borsada alım satım yapan tüm yatırımcılar için hisse fiyatındaki her oynama hayati bir önem taşır. Peki hisse senedi alım satım kararlarını verirken hangi unsurları dikkate almak gerekir? Eldeki hisse artışa geçtiğinde hemen satmak gerekir mi? Satın almak istediğimiz hisseyi hangi seviyelerden almak daha iyi olur? Hangi fiyat satış için daha uygun? Bu kararlara varmadan önce hisse senedi ile ilgili olarak birçok unsuru değerlendirmek gerekir. Kar beklentisi, nakde olan ihtiyaç, senedin temel ve teknik beklentileri gibi. Bu konuların dışında değerlendirilmesi gereken bir diğer unsurda hissenin hacmidir. Bir hissedeki gün içinde yapılan tüm alım satımların parasal değeri o hissenin günlük hacmini gösterir. Daha matematiksel olarak ifade etmek gerekirse o hissedeki işlem miktarı ile işlem fiyatının çarpımı o hissenin işlem hacmini verir. Hissenin hacmi günlük olarak o hisse ile ilgili olan beklentilere göre değişir. Hisse hacminin yükselişi veya düşüşü ilerleyen süreçlerde o hissenin fiyatı ile ilgili olarak yatırımcılara ipucu verir. Hisse hacmi ile fiyat arasında sürekli devam eden bir orantı mevcuttur. Bu bazen doğru orantı yani hisse artarken hisse hacminin de artması ya da ters orantı, yani hisse artarken hisse hacminin düşmesi şeklindedir. Eldeki hissenin fiyatı artarken şayet hissenin hacmi de artıyorsa bu hisseye olan talebin, fiyatı ile doğru orantılı olarak arttığı anlamına gelir ki bu da hisse için olumlu olarak düşünebileceğimiz unsurlardan biridir. Çünkü bu durum hissenin fiyatının daha doygunluğa gelmediğini gösterir. Doygunluğa gelmeyen bu hissenin de artışının devam edeceği düşünülebilir. Yani kısaca ifade etmek gerekirse işlem hacmi burada hissenin fiyatını desteklemektedir. Bir hissenin fiyatının ilerleyen süreçlerde yükselebilmesi ancak hacmin, fiyatı desteklemesi ile olur. Hiçbir trend işlem hacminden bağımsız olarak hareket etmez. Bu teyit ilerleyen süreçlerdeki fiyatı ile ilgili olarak bir ipucu olabilir ama hisse ile ilgili olarak karar verilirken yukarıda belirttiğimiz gibi sadece hisse hacmine bakmak yanlış olur. Bir hisseyi sadece, hisse hacmi hisse fiyatı ile artıyor diye almak ya da tutmak çok da doğru bir karar sayılmaz. Tüm unsurları birlikte değerlendirmek gerekir.
Hisse Fiyatı Artarken Hacmi Düşmesi
Peki bu durumun tersi söz konusu olursa ne olur? Yukarıda da belirttiğimiz gibi bazen hisse artarken hissenin hacmi de ters orantılı olarak düşer. Peki hisse artarken buna ters orantılı olarak hissenin hacmi düşerse bu hisse için ne anlama gelir? Hacmin düşmesi yatırımcı açısından tehlike sinyalleri olarak mı algılanmalıdır?
Eğer hisse arttığı halde hisse hacmi düşüyorsa, bu hisseye olan talebin azaldığı yani artık hissenin fiyatının doygunluğa ulaştığı anlamına gelir. Doygunluğa ulaşmış olarak nitelediğimiz senetler içinde fiyatın artık gidebileceği bir yer kalmadığı, bundan sonrasında daha fazla talep gelmediği için artık hisse fiyatının önce sıkışacağı daha sonrasında da düşüşe geçeceği yorumunu çıkarabiliriz. Yani hacim diğer durumun aksine hisse fiyatını desteklememektedir. Yakın zamanda bu hissede bir düşüş olabileceğini öngörebiliriz. Ama daha öncesinde de belirttiğimiz gibi sadece hissenin hacmine bakarak ilerleyen günlerde hissenin fiyatı düşecek diye kesin bir yargıya varılması doğru değildir.
Yatırım kararlarını verirken ilgilenilen hissedeki hacim çok önemli bir unsurdur ama unutulmaması gereken, tek unsur olmadığıdır. Bir senedi alma veya satma kararı verirken senede etki eden tüm etkenleri değerlendirip ona göre davranmak daha sağlıklı olacaktır.
BorsaDirekt hisse filtreleme sayfamızı ziyaret edebilir veya kolaylıkla hisse karşılaştırmaları yapabilirsiniz.