ISATR, ISBTR, ISCTR, ISKUR, TIB Bilanço Analizi - TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş.

    • 08.08.2023 / Borsadirekt Yazarı

    ISCTR 2Ç23’de beklentilerin oldukça üzerinde 18,595 milyon TL net kar açıkladı. Net kar bu çeyrekte çeyreklik %44 artış gösterirken, yıllık %28 artış kaydetti. Bankanın 6 aylık karı 31,498 milyon TL olup geçen yıla göre %37 artarak %40,7 oranında oldukça kuvvetli bir ortalama maddi özkaynak karlılığına işaret etmektedir.

     

    Kredi – mevduat makasında görece sert zayıflama, komsiyon gelirlerindeki artış hızında toparlanma ön plana çıkarken, TL kredilerde Pazar payı kayıpları da bu çeyrekte dikkat çeken detaylar oldu. İştirak gelirler de beklenenden iyi gelen 2Ç sonuçları akabinde güçlü gerçekleşti.

     

    Çekirdek gelirler TÜFE’ye endeksli menkullerin getirisi ve artan komisyonlara rağmen daralan çekirdek makası nedeniyle çeyreksel bazda %13 daraldığı görülmektedir. Bankanın öz sermaye karlılığı ise %36,7 oranında artış göstermiştir. Banka bu dönem içerisinde 2 Milyar TL serbest karşılık çözerek gelir kaydettiğini de ayrıca eklemek gerekecektir. Swap maliyetlerine göre düzeltilmiş net faiz marjı çeyreksel bazda görece sert 210 baz puan daralarak %4,3 seviyesine gerilemiştir.

     

    Şirketin 2023 yıl sonuna yönelik beklentileri ise şu şekilde:

    ·         Net Faiz Marjı: ~ %5

    ·         Net Ücret ve Komisyon Gelirleri Artışı: ~ %100

    Faaliyet Giderleri Artışı: ~ %100

    Takip ettiğiniz tüm şirketlerin detaylı şirket kartlarına ulaşmak için tıklayabilirsiniz.