Moving Average (MA) Nedir?

    • 06.12.2022 / Borsadirekt Yazarı

    Moving Avarage yani Hareketli ortalama, n tane fiyatın ortalamasının alınarak hesaplanan bir göstergedir. Teknik analizde sıkça kullanılan ve bir varlığın belirli süre boyunca ortalama kapanış fiyatlarından hesaplanan, geçmiş fiyat verilerinden ortalama değer çıkararak piyasanın gidişatı hakkında öngörü sunan bir göstergedir.

    Hareketli ortalama sabit bir gösterge olmadığından ve yeni fiyat verileri geldikçe güncellendiğinden “hareketli” sıfatını almıştır.

    Hareketli ortalamalarla ilgili bilinmesi gereken bazı özellikler

     *Hareketli ortalamalar, yukarı, aşağı ya da yatay trend gösterir, fakat sinyaller gecikmeli olarak alınabilir. Süre ne kadar kısa seçilirse indikatör o kadar hassas olur ve fiyat değişimlerine o denli hızlı cevap verir buna karşın süre çok büyük seçilmişse indikatör de bir o kadar yanlış sinyaller verebilir.


     *Önemli trendlerin geliştiği dönemlerde, trend içinde konsolidasyon dönemlerini gösterir. Tepki dönemlerinde ise destek-direnç seviyelerini gösterir.


     *Analiz edilen zaman periyodu ne kadar uzunsa o kadar kısa süreli hareketli ortalama seçilmelidir.


     *Uzun zaman aralığında hesaplanan hareketli ortalama genellikle fiyat değişiminin arkasında kalır.


     *Hareketli ortalamalar trendler çizgileri kadar etkili olmasa fiyatların hızının ölçülmesinde fikir verir.


     *Fiyatlar ortalamanın altında veya üstünde olduğu sürece trendin devam etme olasılığı yüksektir.

     

      Hareketli oralamalar 3 farklı şekilde karşımıza çıkabilir;

     

      *Basit hareketli ortalama: belli bir dönem içerisindeki günlük kapanış fiyatlarının ortalaması alınarak hesaplanır.

     

      *Ağırlıklı hareketli ortalama: Ağırlıklı hareketli ortalama hesaplanırken basit hareketli oratalamaya istinaden ilk günlere verilen hareketli ortalama önemi bir ölçüde azaltılarak, ağırlığın son günlere kaydırıldığı ve piyasanın son günlerdeki koşullarını daha çok dikkate
    alındığı bir hesaplama yapabilmektir.

     

      *Üstel hareketli ortalama: bir menkul kıymetin fiyatının belirli bir süre içinde nasıl değiştiğini gösteren teknik bir göstergedir. Temelde, belirlenen dönem içerisindeki fiyat hareketlerinin ortalaması alınır ama hesaplama yapılırken yakın dönemdeki fiyat hareketlerine daha fazla ağırlık verilir. yani yakın geçmişteki verilere aynı ağırlıklı hareketli ortalamalar gibi daha fazla ağırlık vermenin yanı sıra, aynı zamanda mevcut tüm veri noktalarını da hesaba katarlar. Böylece, örneğin 10 günlük bir üssel hareketli ortalama sadece son 10 gündeki değil tüm mevcut tarihi verileri kullanır.

     

    Hareketli oratalamalarda ki gün aralıkları da;

     

    5-13 gün        -   çok kısa vade

    14-22 gün      -   kısa vade

    23-49 gün      -   uzun vade

    50-99 gün      -   orta uzun vade

    100-200 gün  -   uzun vade

     

      Hareketli ortalaamda en çok takip edilen ortalamalar 50 ve 200 günlük hareketli ortalamalardır (yatırımcılar tarafından sıklıkla kullanılan 200 günlük hareketli ortalama önemli bir sinyal ve destek direnç seviyesi olarak dikkatle takip edilmektedir) ve bu hareketli ortalamaların kesişimi sonucu Golden cross ve Death Cross kırılımları oluşur.

      Golden Cross kısa vadeli olan 50 günlük hareketli ortalamanın uzun vadeli olan 200 günlük hareketli ortalamayı yukarı yönlü kesmesi sonucu yukarı yönlü hareketin devamının gelme ihatimalinin olduğunu göstermektedir. Farklı zaman dilimleri içinde de Golden Cross görülür. Uzun vadeli ortalama, kısa vadeli ortalama tarafından aşağıdan yukarıya doğru kesildiği tüm zaman dilimlerinde görülür. Golden Cross, 50 ile 200 günü geçen geniş zaman dilimlerinde görüldüğünde güvenilir sonuçlar ortaya çıkarır.

       Deahth Cross kısa vadeli harekeli ortalamanın uzun vadeli hareketli ortalamayı aşağı ylü kestiğinde oluşan grafik verilerine verilen isimdir ve düşüşün devamının gelebileceği ihtimalini göstermektedir.

     

    Forex, VIOP, Canlı Piyasa, Endeks, Altın ve daha fazlası OsmanlıFX'te. Osmanlı FX osmanlimenkuldoviz.com'da!