Sanayi Üretimi Verisine Genel Bakış

    • 09.11.2022 / Borsadirekt Yazarı

    Sanayi Üretim Endeksi Ağustos ayında takvim etkisinden arındırılmış verilerle yıllık bazda %1 artarken, aylık bazda %2.4 artış göstermişti. Yıllık bazda beklenti seviyesi olan %2,7’nin oldukça altında %1 olarak açıklanan veri tüm dünyanın resesyona gittiği bir dönemde bizlere de mesaj vermişti.

    Sanayi üretim verisini yorumlayabilmek adına bu verinin öncül göstergeleri olarak değerlendirilen; kapasite kullanım oranı, reel kesim güven endeki, imalat PMI ve tüketici güvenine yönelik önceki verileri inceleyelim.

    Ekim ayı kapasite kullanım oranı %76,9 olarak açıklanırken, geçtiğimiz Eylül ayında bu veri %77,4 seviyesindeydi. Öyle ki sanayi üretim verisinin öncü göstergelerinden birisi olan kapasite kullanım oranı verisinde aylık bazda düşüşün sürdüğünü takip ediyoruz.

                Reel kesim güven endeksi ise Eylül verisi Ağustos ayı verisine paralel gelirken, Ekim verisinde ise %2,96 artış gözlendi.

    İSO Türkiye İmalat PMI endeksi ise Ekim'de 46,4’e geriledi. Endeks üst üste sekizinci ay eşik değer 50’nin altında kalarak sektörün performansında sert yavaşlamaya işaret etti. Böylece imalat PMI pandemiden bu yana en düşük seviyeye geriledi.

    TÜİK verilerine göre tüketici güven endeksine gelecek olursak; Ekim'de bir önceki aya göre yüzde 5,3 artışla 76,2 oldu. Veri Eylül ayında ise 94,30 seviyesindeydi. Tüketici güveni böylece yılın en yüksek seviyesine çıktı.

                Pandemi döneminde bozulan tedarik zinciri, Rusya – Ukrayna arasında devam eden savaşın olumsuz etkileri ile ticaret partnerlerimizden Avrupa ve İngiltere ekonomilerinde görülen yavaşlamanın sanayi üretimi verisi üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Geçtiğimiz Ağustos ayı verisinde de bu durumun etkileri yaşanmıştı.

                Neredeyse tüm dünyayı etkisi altına alan resesyon tehditi ve yavaşlayan ekonomiler ile azalan siparişler, veriye yönelik öncü göstergelerde de zayıf seyrin sürdüğünü gösteriyor. İmalat PMI endeksinde eşik değer 50’nin altında kalınmaya devam edilmesi olumsuz göstergeler olarak görülürken; reel kesim güven endeksinde Eylül ayındaki paralellik ve ekim

    ayındaki artış ile tüketici güven endeksindeki artış sınırlı olumlu olarak değerlendirilebilir.

    2022 yılı Eylül ayı sanayi üretimi rakamı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 11 Kasım Cuma günü saat 10:00'da açıklanacak.