Tarım Dışı İstihdam (TDİ) Nedir?

    • 16.09.2022 / Borsadirekt Yazarı

    Tarım Dışı İstihdam (TDİ) verileri sanayi, kamu ve hizmet gibi tarım sektörü haricinde olan tüm sektörlerde son ay içerisinde çalışan insan sayısındaki değişikliklere denir. Eğer borsa veya Forex piyasalarını takip eden bir yatırımcıysanız dikkat etmeniz gereken göstergelerin başında tarım dışı istihdam verileri yer alır. Her ayın ilk cuması Türkiye saatiyle 15.30’ da ABD’de açıklanan bu veriler, dünyayı yönlendiren ekonominin istihdam ve enflasyon gibi kritik göstergelerindeki aylık değişimleri yorumlayabilmek ve Merkez Bankası’ nın para politikasını tahmin edebilmek adına önemlidir.

     

    Bu veri tarım dışı sektörlerde çalışan kişi sayısındaki düşüşü veya yükselişi aylık periyotlarda takip edebilmeyi sağlar. Aynı zamanda ABD’de ücret ödenen toplam çalışan sayısındaki değişimler, enflasyon ve işsizlik oranları gibi önemli konular hakkında da bilgi verir. Bu nedenle de finans piyasalarında bu veriyi takip etmek yatırım kararlarınızı alırken size önemli bir rehber olacaktır. TDİ verilerine dayanarak haftalık kazanç istatistikleri oluşturulur. Bu istatistiklere dayanarak yatırım araçları ve piyasalardaki değişimler üzerine kararlar alabilir pozisyonlarınızı gözden geçirebilirsiniz.

     

    Tarım Dışı İstihdam Neden Önemlidir ve Nasıl Yorumlanır?

     

    ABD dolarının ticarette yaygın bir şekilde kullanılması nedeniyle tercih edilen bir yatırım aracı olarak kullanılmasına ve ABD’nin finansal ekonomik durumuna bağlı olarak döviz piyasaları doğrudan etkilenmektedir. ABD’nin mali gücünü belirlemek için açıklamış olduğu tarım dışı istihdam verisi de bu yüzden önemlidir. Bu verinin beklentinin üzerinde ve altında kalmasıyla veya tam beklenen yönde açıklanması ile işlem hacimlerinde artış veya azalışlar görülür.

     

    Verinin yorumlanması, ABD’nin belirlediği değerlere göre yapılır. Açıklanan veri ardından bir sonraki ay, bu rakamın yükseleceği veya düşeceği yönünde beklentiler ortaya atılır. Açıklanan verinin beklentinin üzerinde çıkması ekonominin refah düzeyine ulaşması anlamına gelirken altında kalması ise kriz veya mali daralma sinyalleri verir. Bu da finansal anlamda enstrümanların ve piyasaların trend eğilim seviyelerini değiştirir. Aşağıda tarım dışı istihdam değerlerinin beklentilere göre değerlendirmeleri açıklanmaktadır.

     

    Beklentinin üzerinde açıklanırsa; 

     

    Yeni gelen veri piyasa beklentisinin üzerinde açıklanırsa, istihdamın arttığı dolayısıyla ülke ekonomisine canlılık geldiği düşüncesi ile ABD dolarının (USD) diğer para birimlerine göre değerinin artması beklenir. Bu duruma pariteler üzerinde örnek verecek olursak, USDTRY paritesinde yükseliş, GBPUSD paritesinde düşüş, EURUSD paritesinde düşüş, ALTIN’da düşüş gözleyebiliriz. Doların karşıt döviz olduğu kurlarda düşüş, baz döviz olduğu kurlarda yükseliş görülür.

     

    Beklentinin altında açıklanırsa;

     

    Yeni gelen rakam piyasa beklentisinin altında açıklanırsa, istihdam piyasasında düşüş yani ekonomide durgunluk olacağı öngörülerek USD’de değer kayıpları yaratabilir. Bu durumda ise, doların diğer para birimlerine göre değeri düşeceği için, USDTRY paritesinde düşüş, EURUSD paritesinde yükseliş, GBPUSD’de yükseliş, USDJPY’de düşüş, ALTIN da yükseliş gözlenebilir.

     

    Beklendiği gibi açıklanırsa;

     

    Yeni gelen veri piyasa beklentisi ile aynı açıklanırsa, döviz piyasasında fazla bir etki yaratmayacağı söylenebilir. Piyasa zaten bu yönde bir beklenti halindeydi diye yorumlanarak oynaklığın azaldığını söyleyebiliriz.

     

    Sonuç olarak tabii ki sadece tarım dışı istihdam verisine bağlı kalarak yorum yapmak ve karar almak doğru olmayabilir. Ancak bu veri, diğerlerine göre önemlilik açısından baş sıralarda yer almaktadır.