Temettü Nedir? Nasıl Alınır? Temettü Yatırımı Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

    • 28.09.2020 / Borsadirekt Yazarı

    Günlük yaşantı içerisinde borsa ve piyasalara uzun zamanlar ayırabilmek her zaman mümkün olmadığı gibi bazen de piyasanın yönelimiyle ilgili beklentide olunan haliyle garanti olduğu öngörülen ve bir takım olanaklar sunan hisse senetlerine yönelebiliyoruz. Tam da bu sebeple uzun vadeli hisse seçim kriterlerinden biri olan temettüyü ele alacağız. Temettü nedir?, Temettü yatırımı yaparken nelere dikkat edilmelidir?, Avantajları ve dezavantajları nelerdir? gelin biraz bunlardan bahsedelim.

    Öncelikle ''temettü nedir?'' sorusunu ele alalım. Temettü, şirketlerin dönem içinde elde ettikleri kardan mevcut ortakların pay alma hakkıdır. Bu payı dağıtan ve borsada işlem gören şirketlerde kar payını nakit veya hisse senedi şeklinde de dağıtılabilir. 

    Temettü almak veya buna hak kazanmak için bireylerin hisse senedi sahibi olması gerekmektedir. Bu sahiplikle elde edilen ortaklık, şirketin temettü ödeme gününde bu hakkın elde edilmesini sağlar. Hisse senedi, şirketin temettü dağıtımından bir gün önce alınsa dahi bireylerin temettü hakkından yararlanmasını mümkün kılar.

    Peki, bu hakkın bize artısı nedir? Bir şirketin % 25 temettü ödeyeceğini ve elinizde de bu şirkete ait 100 hisse senedi olduğunu varsayalım. Hisse senetlerinin nominal değerle ölçüldüğünü bilmeniz gerekiyor ve bu değer borsada 1 TL olarak belirtilmektedir. Bu durumda 1 TL karşılığında 25 kuruş temettü alırsınız ve 100 adet hisseden de 25 TL temettü almış olursunuz.

    Bu şekilde hisselerin fiyat dalgalanmalarının yanı sıra temettüden de para kazanmış olursunuz. Bir diğer bakış açısı da yatırımcıların nakdi alınan temettüler ile temettüyü veren hisseden alarak şirketteki ortaklık paylarını yıldan yıla artırabilmeleridir.

    Tabi temettü veriminin yüksek olması avantaj olabileceği gibi dezavantaj da yaratabilir çünkü; temettü dağıtıktan sonra hissenin fiyatı temettü miktarı kadar düşer ve bu sizin aracı kurumunuzda ki alış maliyetinize de yansır. Yani bir hisse senedinin temettüden önceki gün kapanış fiyatı 20 liraysa ve dağıtılacak temettü 1 liraysa; hisse senedi temettü dağıtımından sonra 19 TL (20-1=19) olacaktır.

    Bu durumlardan yola çıkacak olursak, temettü yatırımı yapacak yatırımcılar için uzun vadeli yatırım felsefesinde temettü oldukça önemli bir kriterdir. Bu durumda geçmiş dönem ve gelecek yıllar için şirketin ne gibi sektörlere yatırım yaptığı ve yıl sonu karını ne amaçla (büyüme vs.) kullandığı önemlidir.

    Şirketin yatırım yapmak için kullanabileceği karı paydaşlarına dağıtması bir çok şirket sahibi ve piyasa otoritesi tarafından doğru bulunmakta, fakat şirket yeni atılımlar içerisinde ise temettü verimi kriterinizi göz ardı edebilirsiniz, tabi elde edilen karı sektörel bazda yer edinebilmek ve büyüme adına kullanıyorsa.