TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş. - ISATR, ISBTR, ISCTR Bilanço Analizi

    • 07.11.2023 / Borsadirekt Yazarı

    ISCTR 3Ç23’de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %37 artış ile 20.3 milyar TL grup karı açıkladı. Çeyreklik bazda ise grup karı %10,5 oranında artış gösterdi. Kredi-mevduat makasında zayıflama, ücret ve komisyon gelirlerinde rekor yüksek artış, tüketici kredileri pazar payında hafif artış, yeni intikal eden TGA bakiyesinde (net) yavaşlama, kredi riski maliyetinde iyileşme ve sermaye yeterliliğinde zayıflama çeyreğin ana unsurlarıdır.

    Şirketin faiz gelirleri ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %73,6 oranında artış gösterirken, geçtiğimiz çeyreğe göre ise %31,5 oranında artış göstermiştir. Takipteki kredi oranı bu çeyrekte 30 baz puan düşüş gösterdi ve %1.9 seviyesine geriledi. 2.aşama kredilerin toplam krediler içindeki payı %9.5 seviyesinde gerçekleşti (2Ç23: %9). Net risk maliyeti ise sıfır seviyesinde gerçekleşti (2Ç23: +260 baz puan). Bu iyileşmede 3.çeyrekte gerçekleşen tek seferlik 1.3 milyar TL’lik tahsilat geliri etkili oldu.

    ISCTR'nin TL kredi mevduat makası, bankanın mevduat maliyetlerinin yüksek politika faizleriyle birlikte artması nedeniyle 3Ç’de bir miktar kötüleşti. Maliyeti genel olarak politika faiz oranlarıyla uyumlu seyreden kur korumalı TL hesapları, Eylül sonu itibarıyla banka vadeli TL mevduatının %52'sinden fazlasını oluşturdu.