Yeni Başlayanlar İçin 8 Temel Soru İle Borsa İstanbul!

    • 03.01.2023 / Borsadirekt Yazarı

    Bu yazımızda borsaya yeni başlayanların, başlamayı düşünenlerin merak ettikleri temel soruları yanıtladık. Keyifli okumalar dileriz.

    1- Borsa, Borsa İstanbul (BİST) nedir?

    Borsa, bireylerin şirket hisselerini alarak bu şirketlere ortak olmalarını sağlayan, hisse senetlerinin yanında farklı yatırım ürünlerinin de işlem gördüğü ve alım satımların güven içerisinde yapıldığı organize piyasalara denir.

    Borsa İstanbul ya da kısa adıyla BİST, Türkiye’de 1985 yılında kurulmuştur. Türk ve yabancı kaynaklı bankalara, aracı kurumlara saklama ve takas hizmeti vermektedir. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) olan ismi 5 Nisan 2013 tarihinde ‘’Borsa İstanbul’’ olarak değiştirilmiştir. Ayrıca ‘’Yatırıma Değer’’ resmi slogan olarak kabul edilmiştir.

    2- 'Neden yatırım yapmalıyım?'

    Gelecekte yatırımlarınızla daha güvencede bir hayat sürebilmek adına bütçeniz oranında birikimler yapabilirsiniz. Bu size güven duygusu sağlayarak kazançlarınızı daha planlı yönetmenize yardımcı olur. Siz yatırımlarınızı yaparken dikkat etmeniz gereken önemli konulardan biri elinizdeki varlığın değerini enflasyon karşısında koruyabilmesidir. Tasarrufa ayırdığınız kazancınız kendiniz için uygun gördüğünüz yatırım araçlarında değerlendirmek hem kazancınızın değerini korumanıza hem de  pasif bir gelir sağlamanıza yardımcı olur.

    Hisse senedi seçiminde neye dikkat etmeliyim?

    Hisse senedi almak o şirkete ortak olmak demektir. Yatırım yapmayı planladığınız şirketin nasıl para kazandığını, hangi alanlarda faaliyet gösterdiğini, mali durumunu, geleceğe yönelik planlarını bilmek kısaca o şirketi tanımak sizin daha profesyonel bir yatırımcı kimliğine sahip olmamızı sağlar.

    Bilinçli ve disiplinli bir psikoloji ile yatırım yapmak olasıdüşüş dönemlerinde sakin kalabilmenizi, endişe ve korkudan uzak hareket ederek panik dönemlerindeki fırsatları da görebilmenize imkan tanıyacaktır.

    Hisse senetlerinin sağladığı haklar nelerdir ?

    Hisse senetleri yatırımcısına temettü yani kar payı ödemesi da denilen ortaklık payı oranında kar alma, oy kullanma, bilgi alma, şirket yönetimine katılma, yeni pay alma hakkı (rüçhan hakkı) ve tasfiyeden pay alma gibi temel haklar sağlar.

    Borsa neye göre yükselir ya da düşer?

    Büyüme potansiyeli  yüksek ve yatırım için elverişli olan ülkelerde tüketim ve üretimin artış seyrinde olması borsalar için olumlu bir beklenti oluştururken, aksi yönde gelir ve giderin negatif denge içinde olması üretimin azalması ve borçlanmanın arttığı durumlarda ise şirketlerin değerine negatif etki edeceğinden borsanın düşüş göstermesi beklenir.

    Yani tamamen ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum ve şirketlerin genel performansı borsanın gidişatına yön veren temel unsurlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

    BİST100 endeksi nedir?

    İşlem kodu XU100 olan BİST100 endeksi  Borsa İstanbul’da işlem gören piyasa ve işlem hacmi açısından en yüksek 100 hisse senedinin performansını ölçmek için kullanılan temel göstergedir.

    Aynı zamanda Türk borsasının göstergesi olarak kabul edilen BİST 100 endeksindeki 100 şirketin hisse senedi, borsanın genel performansını göstermektedir.

    Teknik Analiz - Temel Analiz nedir?

    Kısaca teknik analiz, fiyat, hacim gibi göstergelerden hareketle, geçmiş dönem piyasa hareketlerinin analiz edilerek bu yolla geleceğe yönelik olarak olası fiyat tahminlerinin yapılmasıdır. Bu amaçla, çeşitli grafik oluşumlarından ve istatistiksel yöntemlerden yararlanılır.

    Teknik analiz yöntemine olan eleştirilerin aksine teknik analiz  bir kehanet değildir, olacak olanı söyleme amacı gütmez. Doğrudan insan psikolojisi üzerine kurulu olan teknik analizin amacı yatırımcıların hangi durumlar karşısında hangi hataları tekrarlama eğiliminde olduklarını bulmaktır.

    Temel analiz ise teknik analizin aksine orta uzun vadede yatırım yapmak için kullanılan bir değerleme yöntemidir. Temel analizin amacı, yatırım araçlarındaki fiyat değişikliklerini, ülkelerin ve şirketlerin ekonomik gidişatlarını inceleyerek yatırım varlıklarının yatırım yapmaya değer olup olmadıklarını belirleyen yöntemdir. Teknik analiz gibi kısa vadeli yatırımlar için kullanılmazlar.

    Borsada sadece hisse senetleri mi var?

    Borsa İstanbul’da hisse senetleri dışında; tahviller, bonolar, endeksler, borsa yatırım fonları, altın, gümüş, bakır gibi emtialar ve dövizler de  işlem gören araçlar arasında yer alır.

    Siz de yatırım ürünleri hakkında bilgi almak için ücretsiz danışma hattımızı arayabilir, alanında uzman arkadaşlarımız ile size en uygun yatırım aracını bulmak amacıyla  görüşebilirsiniz.