Faiz Kararı Öncesi ABD Ekonomisinde Genel Seyir

    • 31.10.2022 / Borsadirekt Yazarı

    ABD Eylül ayı çekirdek dayanıklı mal siparişleri beklenti seviyesi olan %0,2’nin oldukça altında % -0,5 , Dayanıklı mal siparişleri ise beklenti olan %0,6’nın altında %0,4 olarak açıklandı. Veriler ABD’de resesyonun etkilerinin devam ettiğine dair sinyal vermeye devam ediyor. Ancak açıklanan 3. Çeyrek GSYIH verisi beklenti olan %2,4’ün üzerinde %2,6 olarak açıklandı.

                3. çeyrekte açıklanan verinin beklentinin üzerinde gelmesinde en büyük etki ihracat ve tüketici harcamalarındaki artıştan kaynaklandı. Bu yıl içerisinde ilk çeyrekte %1,6 , 2. Çeyrekte ise %0,6 daralarak resesyona giren ABD ekonomisinin bu çeyrekte beklentinin üzerinde sonuç vermesi piyasalar tarafından olumlu karşılanmış gibi görünse de FED faiz artırımları için hala alan olduğuna yönelik sinyal üretmeye devam etti. 3. Çeyrek verisine en büyük negatif etki eden kalem ise sabit konut yatırımları oldu. Bu kalemin negatif yönde etki etmesinin nedenine gelecek olursak; artan faiz oranlarının konut üzerindeki negatif etkisinin sonucu olduğu söylenebilir.

                FED faiz kararı ise 1 – 2 Kasım tarihinde gerçekleştirilecek toplantı ile karara bağlanacakken, toplantı sonrasında yapılacak basın açıklaması 13 – 14 Aralık tarihinde gerçekleştirilecek FOMC toplantısı adına mesaj verecektir. Piyasa beklentisi Kasım ayında 75 baz puanlık artırımın gerçekleştirileceğine yönelikken, FED’in resesyonu tetiklediği gerekçesiyle kamuoyu tarafından da baskı altında olduğunu söylemek mümkün görünüyor. Öyle ki ABD Senatosu'ndan Fed Başkanı Powell'a geçtiğimiz hafta uyarı mektubu gönderilmişti. ABD'de senato bankacılık komitesi başkanı Sherrod Brown tarafından gönderilen mektupta; para politikasını sıkılaştırırken dikkatli olunması yönünde uyarılar yer alıyordu. Brown, FED’in enflasyon kadar tam istihdamı sağlamaktan da sorumlu olduğunu da ayrıca belirttiği mektup ABD kamuoyunda geniş yer buldu.