MACD Nedir?

    • 29.11.2022 / Borsadirekt Yazarı

    Macd, Finansal piyasalarda teknik analiz çalışması yapılırken birçok yatırımcı tarafından tercih edilen bir gösterge(indikatör)dir. Finansal bir varlığın fiyatının, iki hareketli ortalama arasındaki ilişkiyi gösteren, trend takip eden bir momentum indikatörü olarak kullanılmaktadır. Bir varlığın yönünü anlamak ve yorumlamak için kullanılan bu gösterge ismini Moving average convergence/divergence ( Hareketli ortalamaların yakınsaması/Iraksaması)nin baş harflerinden almaktadır. MACD göstergesi 1970’li yıllarda Gerald Appel tarafından geliştirilmiştir.
     
       En basit haliyle kısa ve uzun vadeli üssel ortalamalar kullanılmaktadır. Kısa vadede 12 günlük üssel hareketli ortalama, uzun vadede ise 26 günlük üssel hareketli ortalama takip edilir. Bu iki ortalamadan kısa vadeli olandan uzun vadeli ortalamanın çıkarılmasıyla hesaplama yapılır(12-26). MACD göstergesi analizi yapan kişi tarafından rakamları değiştirilerek de kullanılabilmektedir. Kısa vadeli üssel hareketli ortalamadan uzun vadeli üssel hareketli ortalama çıkarılarak grafik çizgisi elde edilmektedir. Bu çizgi MACD çizgisi olarak takip edilir.

    Yorumlama ve sinyal:
    MACD göstergesi 3 şekilde yorumlanmaktadır.
    1. Kesişmeler
    2. Anormal yükselişler
    3. Ayrışmalar

    1. MACD göstegesi sinyal çizgisinin altına doğru gerilemesi durumunda düşüş yönünde bir sinyal, MACD göstegesi sinyal çizgisinin üzerine çıkması durumunda ise yükseliş yönünde bir sinyal oluşturmaktadır.

    2.  İndikatör anormal bir şekilde yükseliş gösteriyorsa kısa vadeli ortalamanın uzun vadeli ortalamayı yukarı doğru ittiği anlamına gelmektedir. Bu durum finansal varlığın fiyatının aşırı alım bölgesine ulaştığını ve kısa bir süre sonunda tekrar eski seviyesine doğru geri çekilebileceğini ifade etmektedir.

    3. Finansal varlığın fiyatı MACD göstergesinden ayrışıyorsa trendin sona erdiğinin göstergesi olarak yorumlanmaktadır.
     

    Forex, VIOP, Canlı Piyasa, Endeks, Altın ve daha fazlası OsmanlıFX'te. Osmanlı FX osmanlimenkuldoviz.com'da!