Teknik Analiz mi Temel Analiz mi?

    • 28.07.2020 / Borsadirekt Yazarı

    Borsada yatırım yapan herkesin en çok sorduğu sorudur. Her yatırımcı için değişse de bunun cevabı aslında ikisi de büyük bir çerçeveden bakınca aynı resimdedir. Teknik analiz belli göstergeler doğrultusunda yatırım ürününün fiyat dalgalanmalarını açıklar. Temel analiz ise şirketlerin bilanço ve gelir tablolarını yorumlayıp belli rasyolarla  yorumlar.

    Teknik analiz pazarda olup biten olayları dikkate alır. Bir nevi geçmiş verilerle otopsi yapar. Temel analiz pazarda olması gereken olayları dikkate alır.

    Teknik analizci bilmesi gerekenlerin sonuçlar olduğuna inanır bunların nedenlerinin gereksiz olduğuna inanır. Temel analizci ise her zaman nedenlerini bilmek zorundadır

    Piyasada yatırımcılar teknik temel ikiye ayrılabilir. Ama bu ayrım kişinin beklentileri bilgi ve tecrübesi, yatırım vadesi, risk algısı en önemli unsurdur. Bu faktörler kişiden kişiye değişeceği için bu ayrımı çok kutuplaştırmamız doğru olmaz. Burada yatırımcı özellikleri öne çıkmakta. Yatırımcılar sadece teknik temel analiz gibi verileri değil makro ekonomik verileri de takip etmeli çünkü çok önemli bir haber akışı iki analizi de çalışmaz hale getirebilir. Yatırımcının hem ekonomik verileri hem de iki analizi takip etmeli yatırımlarını ona göre yönlendirmeli.

    Teknik analiz anlık alım satım günlük işlemler için en çok kullanılan analiz ürünüdür. Temel analiz ise daha çok uzun vade şirketi araştırıp ileriye dönük şirketin değerlenmesini üzerine kurulan stratejidir.

    Teknik analiz belli göstergelerde bize alım sinyali verebilir. Ama aynı dönem içerisinde şirket bilançolarındaki olumsuz durumlar olabilir. O zaman yatırımcı burada neyi kıstas alacak? En kısa biçimde teknik analiz bize zamanı temel analiz ise bize hangi şirkete yatırım yapacağımızı gösterir. Temel analiz kullanarak şirketimiz seçeriz teknik analiz ile de doğru zamanda şirkete yatırım yaparız.

    Sonuç olarak ikisi de birbirinden kopamayan analiz türüdür. Biraz teknik biraz temel ve şirket için iyi bir hikâye bize en çok yardım olacak kavramlardır.

    “Hiç zengin olan bir teknik analist görmedim” diyenlere hep gülmüşümdür. Bu kadar saçma ve küstahça bir şey daha duymadım. Dokuz yıl boyunca temel analiz kullandıktan sonra, teknik analizci olarak zengin oldum. “(Marty Schwartz)