Döngüsel Hisseler İçin Yatırım İpuçları

    • 03.05.2021 / Borsadirekt Yazarı

    Döngüsel hisse senedi en basit tabiriyle yinelenen temel üzerindeki değişimlerden ve ekonomideki gelişmelerden oldukça yüksek oranda etkilenen hisse senetleri olarak tanımlanabilir. Bir tahterevalli düşünün, bir dönemde olabileceğiniz en zirve noktadayken başka bir zaman diliminde tarihinizin en dip noktasında olabilirsiniz. İşte döngüsel hisse senetlerine yatırım yapmakta buna benzetilebilir.

    Döngüsel hisse senedi en basit tabiriyle yinelenen temel üzerindeki değişimlerden ve ekonomideki gelişmelerden oldukça yüksek oranda etkilenen hisse senetleri olarak tanımlanabilir. Bir tahterevalli düşünün, bir dönemde olabileceğiniz en zirve noktadayken başka bir zaman diliminde tarihinizin en dip noktasında olabilirsiniz. İşte döngüsel hisse senetlerine yatırım yapmakta buna benzetilebilir.

    Bir firmanın ürettiği mal veya sunduğu hizmete talebin doruk noktasına ulaştığı ve bazı dönemlerde talebin ters bir etkiyle en aza indiği sektörler olabilir. Bunların başında otomotiv sektörü göze çarpmaktadır. Bir durgunluk veya resesyon döneminde tüketiciler yeni otomobil almaktan vazgeçip daha uzun süre beklemeye karar verebilirler, aynı etki mobilya, çelik, hava yolları, hazır giyim ve seyahat sektöründe de geçerlidir. Bunun nedeni eldeki nakdi koruyup para biriktirmektir, bu yüzden eskiyi koruma eyleminde bulunurlar. Bunun etkisiyle satışlar oransal olarak düşer.

     Döngüsel şirketler günlük yaşantımız da karşımıza çok sık çıkan ürünleri üretir veya hizmeti sunarlar.

    ‘Günlük hayatta sık kullandığınız ürünlerin döngüsel stoklarını takip edin.’

    Canlı ekonomiler de ise tüketiciler daha çok alışveriş yapmaya, seyahate çıkmaya ve  daha çok tatil yapmaya meyillidirler. Bu etki de doğrusal bir düzlemde hisse senetlerinin aynı oranda yükseleceği anlamı taşır. Başka bir anlamda bu yönde yatırım yapan yatırımcıların kazançlı çıkacağı gerçeğidir. Döngüsel şirketlerin kar ve hisse fiyatları ekonominin yükselişini ve çıkışını takip etme eğilimindedir. Bu durumu örneklendirmek gerekirse sevgililer günü ve anneler günü gibi özel günlerde çiçek satan bir şirketin döngüsel stoklarının yılın o dönemlerinde artış gösterirken diğer dönemlerde düşüş trendin de olmasıdır.

    Döngüsel Hisse Senetleri İçin Yatırım Tavsiyeleri

    Bu tür hisse senetleri risk iştahı yüksek olan hisse senetleriyle karıştırılmamalıdır. Genellikle döngüsel olarak tanımlanan şirketler bellidir ve geçmiş göstergeleri ile yön belirlemek daha kolaydır, gelecekteki performansları ön görülebilir. Talebin yüksek olduğu zamanlarda şirket stoklarının artış göstermesi oldukça olasıdır. Sektörün geçmiş göstergelerini buna bağlı iniş çıkışlarını analiz etmek bunun için ciddi bir mesai harcamakta gerekebilir. Döngüsel hisse senetlerinde yatırım tavsiyesi olarak sektörel ipuçlarına ihtiyaç vardır. Bu ipucundan yola çıkarak yüksek performanslı hisselere yönelmek akıllıca olacaktır. Burada en iyi yatırım tavsiyesi zamanlamanın iyi yapılmasıdır.

    Bir hisse senedini en dipten satın alıp en zirve noktadan elden çıkarmak neredeyse imkansızdır’

    Bu tip yatırımlar da ekonomik verilerin sıkı bir takipçisi olmak gerekir. Faizlerin düştüğü dönemlerde veriler bu sektörlerin şaha kalktığı dönemler olduğunu gösterir. Öte yandan faizin yüksek seyrettiği dönemler de döngüsel stoklar ters bir etkiyle oldukça zayıflar. Ancak faiz oranlarının düştüğü ilk yıl da satın almak için mükemmel bir zamanlama değildir. Düşen faizin son zamanlarında yükselmeye başlamadan hemen önce satın almak en iyi yatırım tavsiyesi olacaktır. Çünkü en başta da bahsettiğimiz gibi döngüsel stok ve döngüsel hisseler büyüme trendinden en çok hoşlanan ve en büyük faydayı alan yatırımlardır.

    Döngüsel hisse senetlerine yatırım yapmak kâr marjı yüksek bir yatırım olarak düşünülebilir. Tabi bunun için gelişmeleri yakından takip etmek, gelecek fırsatları önceden kestirebilmek oldukça önemlidir. Hayat hiçbir zaman düz bir çizgi üzerinde ilerlemediği gibi bu tür yatırımlar da iniş çıkış eğilimli yatırımlardır. Buradaki en önemli husus ve en büyük yatırım ipucu döngü de yanlış noktadan satın almamak ve stratejiyi doğru belirlemektir.

     

    BorsaDirekt Teknik Analiz sayfamızı ziyaret ederek Borsa İstanbul'da işlem gören hisselerde teknik analiz yapabilirsiniz.