Yatırımcıların Bilançolar Hakkında Bilmesi Gereken Her Şey

    • 20.09.2022 / Borsadirekt Yazarı

    Bilanço Nedir?

     

    Şirketler finansal durumlarının analizini yapabilmek ve gelecek dönem aksiyonlarını alabilmek adına farklı ekonomik göstergelerden faydalanırlar. Bilanço da bu göstergelerden birisidir. Şirketlerin belirli bir dönem aralığındaki performans değerlendirmelerini ve o dönemdeki mali durumlarını gösteren tabloya bilanço denir. Bu tablolarda yükümlülükler, kaynaklar ve varlıklar olmak üzere üç ana bölüm bulunur. Varlıklar şirketlerin nakit ya da nakde dönüştürebilme yeteneğiyken, yükümlülükler belirlenen dönem aralığında şirket kasasından çıkış yapacak olan varlıkları belirtir. Öz kaynaklar ise şirketin bilanço tarihindeki net değerini gösterir. Şirketin alacaklarını düşürdükten sonra kalan net rakama öz kaynak ve öz sermaye denir.

     

    Bilanço, Yatırımcılar için Neden Önemlidir?

     

    Bilançolar 3 aylık, 6 aylık, 9 aylık ve 1 yıllık dönemlerde açıklanırlar. Borsada bilanço dönemleri şirketlerin çeyreklik ya da yıllık bazda yaptıkları işlerin özeti niteliğindedir. Borsaya kote olan şirketler, dönemlik mali tablolarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) belirlenen tarih aralığında bildirmekle yükümlüdürler. Bu sayede yatırımcılar, açıklanan bilançolarla birlikte önceki çeyrekler ve yıllara göre analiz yapabilir ve şirket değerlemelerini yapabilirler.

     

    Bilanço, Yatırımcılar Tarafından Nasıl Yorumlanmalıdır?

     

    Bilançolar açıklandıktan sonra değerlendirmesi yapılacağı zaman öncelikle şirketin finansal durumunun gözden geçirilmesi ve geleceğe dair öngörü ve beklentilerinin incelenmesi gerekecektir. Satışlarda yani gelirde meydana gelen artış ve azalışlar, şirket borçlarındaki değişimler, mali yılda gerçekleşmesi istenen hedeflere ne düzeyde ulaşılabildiği, şirket karında artış ve azalışların raporu ve değişen ekonomik koşullar doğrultusunda istikrarını ve güvenilirliğini koruyup koruyamadığı gibi durumların bilgisine bilançodan ulaşabiliriz.

     

    Şirketin dönen varlık ve duran varlıklarını inceleyebilir sonrasında ise bu varlıklarını kısa mı yoksa uzun vadeli yükümlülüklerle mi finanse ettiği gibi sorulara yine bilançolardan cevap bulabiliriz. Bilanço açıklandıktan sonra şirketler işlerin yolunda gittiğini görerek temettü verme kararı alabilirler. Diğer taraftan temettü verimliliği yüksek şirketler yatırımcılar tarafından daha sıklıkla tercih edilmektedir.

     

    Borsa Direkt’ten   ilgilendiğiniz şirketlerin temettü tarihlerini ve beklentilerini rahatlıkla takip edebilir ve hisse seçimlerinizi planlayabilirsiniz. Şirketlerin bilançolarına, geleceğe yönelik beklentilerine ve finansal takvimlerine Kamuyu Aydınlatma Platformu’ndan rahatlıkla ulaşabileceğimiz gibi Osmanlı Yatırım temel analiz platformumuz Rasyonet aracılığıyla da tüm bu bilgelere tek bir platformda ulaşabilir ve hesaplanmış hazır rasyolarla değerlendirmede bulunabilirsiniz.

     

    Borsa Direkt’ te bilanço açıklanma tarihlerini takip edebileceğiniz gibi, açıklanan bilançoların analizini de gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca yine Borsa Direkt’ te mali tablolarını açıklayan şirketin hisse başı karını, piyasa değerini, fiyat kazanç oranını takip edebilir, günlük, haftalık, aylık ve yılbaşına göre getiri durumunu inceleyebilirsiniz.

     

    Bilanço Takvimi’ni, Borsa Direkt’ te ‘Piyasa Analizi’ altında bulunan blog sayfamızdan haftalık olarak takip edebilirsiniz. Borsa Direkt ‘Şirket Kartı’ sayfasında bilanço ve gelir tablolarını inceleyebilir ve değerleme oranlarına bilanço etkilerini analiz edebilirsiniz. Açıklanan bilançoların büyüme veriler, değerleme ve faaliyet oranlarına yansımalarını dönemsel ve yıllık olarak inceleyebilirsiniz. Son haberler ve analizler için Borsa Direkt’ e Twitter’dan takip etmeyi ve YouTube' dan abone olmayı unutmayın.

     

    Bilançolar, hisse işlemleri ve araştırma platformlarımızla ilgili olarak daha fazla bilgi almak isterseniz Osmanlı Yatırım Nakit Hisse Uzmanları ile iletişime geçebilirsiniz.

     

    Sağlıklı ve bol kazançlı günler dileriz.